Najpopularniejszym napojem na świecie (zaraz po wodzie) okazuje się być poczciwa filiżanka kawy. Wielu z nas nie może obudzić się rano bez tej filiżanki. Chociaż pojawiają się nowe dodatki i odmiany, nic nie zatrzymuje tego trendu. Tak było od dnia odkrycia „magicznych” nasion kawowca. Pierwszym miejscem spożycia kawy była Afryka. Mówi się, że pasterz kóz widział swoje kozy jedzące jagody kawowca i zachowujące się dość zabawnie. Sam spróbował jagód i stwierdził, że jest to całkiem orzeźwiające.
Kawa – początki
Wieść szybko się rozniosła i wkrótce jagodę tę uprawiano na Półwyspie Arabskim. Brazylia, największy dzisiejszy producent kawy, rozpoczęła uprawę kawy w XVIII wieku, podczas gdy w Europie została wprowadzona w 1600 roku. W 1901 wynaleziono kawę rozpuszczalną, w 1903 odkofeinowano ją, a w 1938 liofilizowano. Dziś kawa jest drugim po ropie naftowej najczęściej eksportowanym towarem na świecie!
Kto pije najwięcej kawy?
Może to zabrzmieć zaskakująco, ale statystyki mówią, że przeciętna osoba wypija ponad 10 funtów kawy rocznie, a około połowa populacji USA spożywa ten napój – roczne spożycie na całym świecie to ponad 400 miliardów filiżanek! Większość konsumpcji przypada na śniadanie, a 35% preferuje czarną kawę. Herbata była kiedyś ulubionym napojem, ale wydaje się, że kawa go wyparła. Najwięcej kawy piją według statystyk Finowie i Szwedzi.
Najwięksi producenci kawy
Kolumbia i Brazylia odpowiadają za produkcję ¾ światowej kawy i jest tam głównie ręcznie zbierana. To ziarno jagody, a niepalona kawa może przetrwać do 2 lat. Kawa jest najlepsza, gdy jest spożywana bezpośrednio po paleniu, ponieważ po jej paleniu smak maleje. Chłodzenie nie pomaga w utrzymaniu ich świeżości, jak sądzi większość ludzi, a może nawet dziwnie smakować, ponieważ palona kawa z łatwością wchłania smaki innych produktów spożywczych.
Co daje nam picie kawy?
Ziarna kawy mają różne odmiany i smaki, a warunki uprawy wpływają na smak kawy. Aby uzyskać około 130 funtów zielonych ziaren kawy, trzeba wyhodować 100 krzewów arabiki. Kawa jest dla nas bardzo przydatna – zawiera przeciwutleniacze oraz minerały, które pomagają w zapobieganiu takim czy innym chorobom. Uważa się, że picie kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy i choroby Parkinsona. . Zawiera elementy zwalczające bakterie, które mogą pomóc w walce z próchnicą. Niektóre z przeciwutleniaczy stymulują enzymy, które mogą chronić przed rakiem okrężnicy. Wszyscy wiemy, że kofeina w kawie może pomóc nam zachować czujność i pomóc w lepszej koncentracji. Łagodzi również objawy astmy poprzez rozszerzenie oskrzeli i likwiduje napięciowe bóle głowy.
Mało osób wie ale kawa jest jednym z najczęsciej importowanym/eksportowanym artykułem na ziemi !
Mieszkam w Szwecji i rzeczywiście szwedzi piją kawe na umur 😀